martes, 19 de febrero de 2008

MATTHEW TREE, PARLA A VILANOVA DEL SEU LLIBRE

A la seu de l’Agrupació Excursionista Talaia de Vilanova i la Geltrú amb una sala plena de gom a gom , fins i tot amb un munt de gent fora que l’escoltaven de resquitllada, Matthew Tree va fer a dos quarts de nou del vespre del divendres 15 de febrer una xerrada sobre el seu darrer, polèmic, però molt realista llibre “La vida després de Déu”, en el que parla, critica i analitza la majoria de religions, tant les monoteistes , com de moltes de les altres.

El conferenciant amb la seva peculiar manera va dir que: ...”de jovenet l’havia confirmat el Bisbe anglicà de Londres i que llavors creia en Deu , i que li va dir al seu pare que ja no volia anar mes a missa que n’estava tip”” ...però que desprès la bombolla es va rebentar i ara viu feliçment sense Deu des del 1989”..., “que totes les religions fan coses que limiten la llibertat d’expressió o sinó recordem l’amenaça per l’islam “ Als versos satànics”.

Digué tambè : “...que a partir de l’11 de setembre el tema religiós es tracta d’una altra manera...” .Va afirmar :"... per escriure aquest llibre havia llegit molts llibres sobre religió fets per amics seus que son creients ...i molts mes com la Bíblia , l’Alcorà...”


Mentre en Matthew Tree feia aquestes explicacions tant sinceres i contundents , jo prenia notes i de passada mirava la cara del públic assistent que algunes vegades posava cara de circumstancies doncs el tema era complicat.

Continuà deien : “....que el President d’Eslovàquia en l’època dels nazis, era un Monsenyor que sabia el que passava amb els jueus i no va dir res...” . “... o que amb el tema de la Sida el mateix Bisbe d’Uganda els hi deia a la gent que no es posessin preservatiu perquè el virus el feia malbé ...” “...i que l’Alcorà es un 80% de la Bíblia ...”. “O que Jesucrist estava en contra del divorci i deia moltes de les coses de l’Antic Testament...”
Matthew va acabar dient que pel fet d’haver escrit aquest llibre – que ara ja va per la tercera edició- havia tingut força problemes , entre d’altres coses va anomenar que: "... el Diari de Tarragona no publicar l’entrevista ja feta ...” ..., i que la majoria dels diaris generalistes catalans no li havien fet ni una critica, fos bona , o dolenta...”..- va recalcar.
Fou una xerrada molt agradable en la que l’autor va llegir diversos fragments de “La vida després de Déu” que complementaven les explicacions que feia amb la seva popular simpatia i espontaneïtat, però el millor es llegir el llibre.

El públic li va fer algunes preguntes i consideracions que va contestar amb tota la franquesa del mon. Al finalitzar moltissims dels assistents varen anar a que els hi signes el llibre i a saludar al popular escriptor.

Aquesta entrevista fou mantiguda amb en Matthew Tree, minuts abans de la seva xerrada a la seu de l'Agrupació Excusionista Talaïa a Vilanova i la Geltrú, gràcies a la col.laboració i ajut dels organitzadors de l'acte.

Escrit per Víctor Lluelles i Cardona.
Fotos: Xavier Massip.