miércoles, 23 de junio de 2010

I TROBADA D'EMBARCACIONS TRADICIONALS DEL GARRAF


A partir d'aquest divendres es podrà veure la flota de prop d'una vintena d'embarcacions clàsiques de tota mena al Port de Vilanova. Amb motiu d'aquesta trobada d'embarcacions clàssiques, dissabte a les 11h es realitzarà una travessa entre Vilanova i Sitges, i diumenge a les 12 les embarcacions navegaran davant les costes de Vilanova.

L’Äran ja està atracat al moll de ponent del Port de Vilanova, demà arribarà el “Santa Eulalia” de Barcelona i dijous el “Cyrano” de Sant Feliu de Guixols.

L’Äran té una llarga i curiosa història. Es tracta d'un goleta bàltica de cabotatge construida l’any 1903 al sud-oest de Suècia, i que va transportar mercaderies diverses entre els països del Mar Bàltic i el Mar del Nord, entre elles botes d’arengades, que es canviaven per peix salat per exportar-lo a la península ibèrica, on es proveïen de sal i vi.

A finals de la dècada dels anys 20, se li va instal•lar el primer motor, que tenia 30 cavalls. I lany 1932 se li va canviar l’arboradura de goleta per la de quetx.

L’hivern de 2006 la va comprar Veles e Vents i l’estiu de 2007 el trasllada d’Estocolm a Barcelona. Després de passar uns mesos a Roses, finalment el porten a les Drassanes Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, on li fan diverses feines de reparació i manteniment.

Actualment l’empresa Veles e Vents Navegació Tradicional S.L.la destinat a activitats culturals relacionades amb el patrimoni marítim, el medi ambient i l’entorn marí. En aquest àmbit s'enmarca el projecte educatiu i mediambiental vinculat al Consorci dels Colls i Miralpeix, destinat a donar a coneixer a les escoles les caractarestiques del litoral garrafenc.